Відділ освіти Мелітопольської Районної Державної Адміністрації
Запорізької області

Блискуча перемога юних етнологів-краєзнавців Мелітопольського району

 

  

Блискуча перемога юних етнологів-краєзнавців Мелітопольського району

 

З 24 по 25 вересня 2020 року на околиці с. Костянтинівка Мелітопольського району з метою розвитку та активізації етнологічного краєзнавства серед учнівської молоді Запорізької області, визначення рівня компетентностей вихованців з етнологічного краєзнавства відбувся польовий етнологічний практикум, організований КЗ «Центр туризму» ЗОР. Мелітопольський район на обласному практикумі представила команда «Краєзнавець» Мордвинівської ЗШ І-ІІІ ст. (вихованці КЗ «Центр туризму» ЗОР) у складі Анастасії Даниліної, Софії Железкової, Дарини Кудікової та Костянтина Бурдіна під керівництвом Людмили Жейнової та Ольги Захарової.

Практикум передбачав конкурсну програму, яка включала «Представлення команди», конкурси «Обрядове дійство», «Усна історія» та контрольний етнолого-краєзнавчий маршрут. Крім того, під час практикуму організаторами були сплановані майстер-класи за такими напрямками: «Етнографічні методи дослідження», «Визначення етнографічних знахідок», «Визначення та характеристика фольклорного зразка», «Національний одяг та прикраси», «Усна історія».

Під час конкурсної програми команди показали справжні перлини свого рідного краю, розповіли про етнографічні особливості рідної місцевості, етнічні групи, які її населяють. У формі театралізованої композиції відбувся конкурс «Обрядове дійство». Юні етнологи-краєзнавці ознайомилися з обрядом літнього та осіннього календарно-обрядового циклу народних свят, поглинули в атмосферу звичаїв та традицій перших зажинок на свято Петра і Павла, народних гулянь на Покрову, взяли участь в обряді сватання, поворожили на вечорницях.

Наступного дня команди долали контрольний етнолого-краєзнавчий маршрут, на етапах якого необхідно було виконати етнографічні дослідження, визначити фольклорний зразок та обрядове значення рослин, охарактеризувати народний одяг, описати етнографічний об’єкт (на прикладі житлової будівлі), виконати завдання з історичної картографії. Дуже пізнавальними виявилися випробування у конкурсі «Усна історія», під час якого юні етнологи-краєзнавці опитували мешканців с. Костянтинівка методом «усної історії».

За підсумками конкурсної програми визначені переможці практикуму, яких було нагороджено кубками та грамотами за кращі результати.

З великою радістю та від усієї душі вітаємо нашу команду «Краєзнавець»,

яка стала кращою з кращих та виборола почесне І місце!

Дякуємо за творчий неспокій та натхненну працю!

Бажаємо нових звершень в етнологічному краєзнавстві!



« повернутися до списку новин